Hielspoor? Rekken van meerdere spieren tegelijk helpt!

Pijn aan de onderkant van de voet (ook wel hielspoor en in het latijn fasciitis plantaris genoemd) komt veel voor. Meestal ervaren mensen pijn aan de binnenzijde van de hiel wanneer zij erop staan, die het ergst is bij de eerste stappen in de ochtend. Onderzoek toont aan dat het rekken van meerdere spieren tegelijk effectief is in de behandeling van hielspoor.

Meerdere spieren rekken bij hielspoor

De resultaten van een onderzoek van Engkananuwat, P. et al. laten zien dat bij gelijktijdig rekken van de achillespees (kuitspier) en fascia plhielspoor behandeling rekken fysiotherapie fysi-co wijchenantaris (de spier aan de onderkant van de voet) gedurende vier weken, dit bij mensen met hielspoor leidt tot een vermindering van de pijnklachten. Van de mensen geeft 56% zelfs aan volledig hersteld te zijn na vier weken, terwijl wanneer alleen de achillespees gerekt wordt, slechts 28% van de mensen volledig was hersteld na vier weken.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Hielspoor hoeft geen klachten te geven, maar kan bij overbelasting wel een ontsteking in de peesplaat veroorzaken. Deze ontsteking geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel. Fysiotherapie is erop gericht om jouw pezen, botten en spieren sterker te maken. Hiervoor maakt een fysiotherapeut gebruik van verschillende methoden.

Wat kan fysiotherapie doen bij hielspoor?

De fysiotherapeut kan helpen jouw houding en looptechniek te verbeteren. Indien nodig verwijst hij, in overleg met jou en de huisarts, naar een podoloog. Daarnaast kan hij diverse rekoefeningen geven, meehelpen de spieren sterker te maken én de doorbloeding -en dus het herstel in de pees- stimuleren met een diepe massagetechniek.

De combinatie van rust en fysiotherapie levert vaak goede resultaten op. Afhankelijk van hoe snel je erbij bent, de rust die je neemt en de oefeningen die je doet, is de pijn gemiddeld na een paar weken tot enkele maanden verdwenen.

Bron: Engkananuwat, P., Kanlayanaphotporn, R., & Purepong, N. (2017). Effectiveness of the Simultaneous Stretching of the Achilles Tendon and Plantar Fascia in Individuals With Plantar Fasciitis. Foot & Ankle International, 39(1), 75–82. https://doi.org/10.1177/1071100717732762