Tips om blessures tijdens wintersport te voorkomen

Ga jij skiën of snowboarden deze winter? Lees dan voordat je gaat deze 5 handige tips om blessures te voorkomen.
fysiotherapie fysi-co wijchen wintersport skien snowboarden
Blessures tijdens en na de wintersport ontstaan vaak doordat gewrichten, spieren en pezen niet voldoende getraind zijn om de plotselinge belasting van een week lang skiën of snowboarden vol te houden.

1. Oefen bij een indoorbaan

Voor de wintersport is het belangrijk om je fysiek goed voor te bereiden. Je lichaam wordt zwaarder belast dan normaal en je sport dan vaak (ongetraind) 4 tot 6 uur achter elkaar. Daarbij gebruik je ook nog eens spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Bereid je voor door voordat je op vakantie gaat lessen op een indoorbaan in Nederland te volgen. Hiermee train je de specifieke spieren die je ook op wintersport gebruikt.

2. Train je lichaam voor de wintersport

Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is je training vooraf. Het is belangrijk dat je conditie ook in orde is. Op deze pagina vind je 10 tips voor goede wintersportoefeningen, zodat je optimaal voorbereid op skivakantie kan gaan.

3. Voorkom vermoeidheid

Veel mensen rijden in een stuk door om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen. Hierdoor kan het voorkomen dat je de eerste dag erg vermoeid op de piste staat. Probeer dit te voorkomen en ga uitgerust op vakantie, zodat je optimaal kan genieten van de wintersport. Maar liefst 30% van de ongelukken op de piste vinden plaats tussen 14:00 en 16:00 uur. Mensen worden moe en het is drukker op de piste. Daarnaast wordt je reactiesnelheid langzamer omdat je vermoeid bent. Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast, zodat je de hele dag kan genieten.

4. Houd de sneeuwcondities in de gaten

De sneeuwconditie is een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op de piste ligt, is de kans op een blessure groter. Probeer daarom de ijzige pistes aan het eind van de dag te vermijden. En soms zijn ook de pistes in kwaliteit verminderd tegen het einde van de dag, bijvoorbeeld doordat de zon zijn werking heeft gedaan. Zorg dat je van te voren dus goed de sneeuwcondities kent.

5. Draag een helm

Bijna 10% van alle wintersportblessures betreffen een hoofdletsel. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je beseft dat er soms wel snelheden van 90 km/h gehaald worden door wintersporters. De kans op hoofdletsel is relatief simpel te verkleinen; door het dragen van een helm reduceert de kans op een hoofdletsel met 35%. Draag daarom tijdens het skiën/snowboarden altijd een helm.

En bovenal natuurlijk veel plezier op wintersport!

Voor vragen over de voorbereidingen op je wintersport, kun je natuurlijk contact opnemen met Fysi-co via 0651380964 of fysiotherapiefysico@gmail.com