Duizeligheid en BPPD

Duizeligheid is vervelend. De duizeligheid zelf is een heel onaangenaam gevoel en daarnaast kan duizeligheid leiden tot het verlies van evenwicht en mogelijk ook tot vallen. Duizeligheid en evenwichtsklachten hebben diverse oorzaken. Zoals stoornissen van de evenwichtsorganen, de ogen of in het ‘diepe gevoel’. Daarnaast kunnen stoornissen in bepaalde delen van de hersenen, stress en spanning leiden tot duizeligheid en balansstoornissen.

BPPD

Een bijzondere vorm van duizeligheid is BPPD. Deze afkorting staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, ook wel een goedaardige draaiduizeligheid genoemd. De duizeligheid treedt op bij het bewegen van het hoofd, bijvoorbeeld als u gaat liggen, overeind komt of draait van de linker naar de rechter zijde in bed. De aanvallen duren vaak niet langer dan één minuut en daarna trekt dit langzaam weg. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere soorten duizeligheid.

BPPD ontstaat als kristallen in het Evenwichtsoorgaanevenwichtsorgaan los raken. Dat gebeurt vaak spontaan, zonder duidelijke oorzaak. Bij het bewegen van het hoofd, draaien deze kristallen dan mee met het vocht in het evenwichtsorgaan. Hierdoor raakt het evenwichtsorgaan in de war en dit uit zich in een gevoel van duizeligheid. Als de kristallen na het draaien tot rust komen, gaat de duizeligheid weer over.

Behandeling BPPD

De fysiotherapeut helpt u leren omgaan met BPPD. De behandeling bestaat onder meer uit mobilisaties , het aanleren van (huiswerk)oefeningen, houdingscorrectie en informatie en adviezen over BPPD.