Behandeling van een slijmbeursontsteking

Een bursitis (slijmbeursontsteking) is een pijnlijke aandoening. De aandoening ontwikkelt zich over het algemeen bij mensen van middelbare leeftijd, ouderen en mensen die last hebben van spierzwakte. Slijmbeursontstekingen vinden vooral plaats in de schouder, in de heup en in de knie. Fysiotherapie kan een zeer effectieve behandeling zijn voor slijmbeursontsteking bij het verminderen van pijn, stijfheid en zwakte in het gewricht en daaromheen.

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Slijmbeurzen bevinden zich overal in het lichaam waar druk opgevangen of verdeeld moet worden of waaslijmbeursontsteking schouder fysiotherapie wijchen fysi-cor schuifkrachten opgevangen moeten worden tussen bijvoorbeeld een pees en een bot, tussen botten of tussen huid en bot. Eigenlijk kan je een slijmbeurs zien als een kleine schokbreker in het lichaam.

Oorzaken slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking kan vele oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is herhaalde handelingen, zoals bij een ontsteking aan de schouder bovenhands reiken, werpen of het verdraaien van de arm, waardoor wrijving ontstaat. Bij een slijmbeursontsteking van de heup kan de oorzaak liggen in veel lopen of hardlopen op een oneven ondergrond, waardoor wrijving in de heupstreek ontstaat. Een slijmbeursontsteking van de knie komt vooral voor bij sporters, maar kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie.

Symptomen slijmbeursontsteking

De meest gehoorde klacht bij een slijmbeursontsteking is pijn in het gebied van de slijmbeurs, eventueel met uitstraling in omliggend gebied, die afhankelijk is van de mate waarin de slijmbeurs belast wordt. Soms is er ook een zwelling zichtbaar.

Acute en chronische slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan chronisch of acuut van aard zijn. Een acute slijmbeursontsteking kan ontstaan door een ongeval (bijvoorbeeld door een valpartij) of door een eenmalige overbelasting van de slijmbeurs (bijvoorbeeld ongetraind een lange afstand hardlopen). Hierbij ontstaat in één of enkele dagen veel pijn, warmte en soms zwelling van de slijmbeurs, het gebied rond de slijmbeurs is zeer pijnlijk en bewegen is bijna niet mogelijk. Dit heet ook wel een overbelastingsontsteking. De klachten zullen vaak binnen een aantal weken volledig verdwijnen. Een chronische slijmbeursontsteking heeft altijd te maken met een langdurige overbelasting van de slijmbeurs, door veelvuldige bewegingen, verhoogde druk of schuifkrachten op de slijmbeurs. In veel gevallen ontstaat er langzaam een verkeerde balans in spierspanning, waardoor de druk op de slijmbeurs groter is geworden. Een fysiotherapeut kan bekijken wat de achterliggende oorzaak van de ontsteking is.

Fysiotherapeutische behandeling slijmbeursontsteking

De fysiotherapeut kijkt naar de specifieke klacht en stemt de behandeling daarop af. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen; behandelingen in de behandelruimte van de fysiotherapeut én oefeningen voor de patiënt, zoals het aanpassen van de houding & dagelijkse patronen en het uitvoeren van bewegingsoefeningen. Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende behandelmethoden worden toegepast bij fysiotherapiepraktijk Fysi-co, afhankelijk van de type klachten. Deze kunnen zijn:

  • Massage om spierspanning te verminderen
  • Stretchen
  • Triggerpointtherapie (dry needling therapie)
  • Gewrichtsmobilisaties
  • Oefentherapie (flexibiliteit, kracht, houding en core-stabiliteit)
  • Houdingstherapie
  • Aanpassen van activiteiten
  • Medical taping

De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt is daarbij erg belangrijk. De patiënt wordt aangeraden voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.