Zit je wel goed op jouw bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoeStoel 2l is tegenwoordig de norm op ieder kantoor. Maar die ergonomische bureaustoel moet wel goed bij jouw lichaam passen. Anders krijg je voordat je het weet alsnog last van de nek of rug.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bureaustoel?

Een goede bureaustoel past bij jouw lichaam. Lichaamsverhoudingen spelen hierbij een belangrijke rol. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beenlengte, romplengte of armlengte. Is de stoel te smal, te hoog of te laag, dan neem je al snel een verkeerde houding aan. Dat is voor een kort moment niet zo erg, maar als je langdurig een verkeerde zithouding hebt, kun je pijn in je rug of aan je nek of schouder krijgen. Of een bureaustoel waarin je lekker lui kunt hangen, zit misschien wel relaxed, maar is uiteindelijk voor de onderrug niet fijn. Of wanneer je constant op het puntje van stoel zit, neem je al snel een gebogen houding aan, waardoor er veel spierspanning in je nekspieren opbouwt. Een goede bureaustoel geeft voldoende ondersteuning in de rug, maar geeft je wel de ruimte om een actieve houding aan te nemen.

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Weinig mensen nemen de tijd om zijn of haar bureaustoel goed in te stellen, terwijl dit helemaal niet zoveel werk is. De hoogte is goed wanneer de rug een hoek van 90 graden heeft met je knieën en je voeten plat op de grond staan. De hoogte van het bureau is goed wanneer de handen vlak hierop kunnen rusten terwijl je de ellebogen in een hoek van 90 graden houd. Daarnaast is de hoogte van het beeldscherm ook van belang. Als je recht vooruit kijkt, moet ongeveer een derde van het beeldscherm zich boven ooghoogte bevinden en twee derde van het beeldscherm eronder. Ook kan je bij veel bureaustoelen het zitvlak naar voren of naar achteren kantelen. Hierdoor verandert de stand van je bekken en hiermee kan ook de stand van je rug beïnvloed worden.

Adviezen op maat

Als je wilt weten wat voor jou een goede zithouding is, kun je een fysiotherapeut raadplegen. Die kan ook tips en oefeningen geven om je houding voldoende af te kunnen wisselen en je rugspieren sterker te maken.