Rugklachten: een hernia

Rugklachten kunnen onder andere ontstaan door overbelasting van spieren, pijnlijke gewrichten, slijtage en aangeboren aandoeningen. Een veelvoorkomende aandoening aan de rug of nek is een hernia. Vaak hoor ik dan ook de vraag ‘Heb ik een hernia?’

Wat is een hernia?

Hernia Een uitstulping, ook wel hernia genoemd, is een veelvoorkomende aandoening in de onderrug of nek en wordt ook wel HNP (Hernia Nuclei Pulposi) genoemd. Een hernia ontstaat in de wervelkolom. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven en die kunnen beschadigd raken. Door deze beschadiging kan de zachte kern (nucleus) uitpuilen en tegen een zenuw aandrukken. Een hernia kan erg pijnlijk zijn en zorgen voor pijn in de nek, (onder)rug, benen en daarnaast zorgen voor minder kracht in de ledematen. Bij een nekhernia zit de pijn vooral in de nek, maar kan ook uitstralen naar rug of armen/benen.

Herken de hernia

Een fysiotherapeut kan op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek vaststellen of de klachten op een hernia kunnen wijzen. Als de fysiotherapeutische diagnose dan (nog) niet gesteld kan worden, kan een MRI soms meer duidelijkheid geven. Een rughernia is over het algemeen te herkennen aan een aantal kenmerkende signalen:

  • Pijn in de rug.
  • Uitstralende pijn in één of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en/of voet.
  • De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
  • In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. Dit kan aan de hand van een test worden onderzocht.
  • De peesreflexen kunnen verminderd zijn. Bij een hernia tussen in de lage rug kan er bijvoorbeeld een verlaagde achillespeesreflex zijn.
  • Je kunt met gestrekte knieën minder goed bukken en je kunt met je vingers minder ver dan normaal bij de grond komen.

Wat kun je doen als je rugklachten hebt?

Bij aanhoudende rugklachten of bij verdenking op een hernia is het raadzaam om een fysiotherapeut of huisarts te bezoeken. De juiste diagnose kan dan gesteld worden en de fysiotherapeut kan proberen om de klachten weg te nemen. Naast een fysiotherapeutische behandeling, is het bij een hernia over het algemeen ook belangrijk om in beweging te blijven (maar niet te forceren).