Wel eens gehoord van een muisarm, tenniselleboog of sms-duim?

Deze vallen allen onder dezelfde type klachten genaamd RSI. Bij het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen kunnen klachten ontstaan. Deze klachten worden RSI genoemd, ofwel repetitive strain injury. RSI ontstaat door een continu spierspanning met als symptomen pijn, tintelingen, gevoelsverlies en gevoelloosheid. Daarnaast ontstaan waarschijnlijk kleine scheurtjes in spieren en pezen die ook voor pijnklachten zorgen en die ervoor zorgen dat het aangedane gewricht minder goed kan bewegen.

De belangrijkste klachten en oorzaken bij RSI

 • Tenniselleboog
  De klachten aan de buitenzijde van de elleboog worden gevoeld inelleboog spieren die de strekkers van de pols en vingers zijn. Deze worden veroorzaakt door activiteiten waarbij er herhaalde polsstrekking tegen weerstand in wordt gevraagd. Denk hierbij aan schilderen, breien, computerwerk en natuurlijk tennis.
 • Golferselleboog
  De klachten aan de binnenzijde van de elleboog worden gevoeld in spieren die de buigers van de pols en vingers zijn. Deze worden veroorzaakt door activiteiten waarbij er herhaalde pols-buiging tegen weerstand in wordt gevraagd. Denk hierbij aan onderhands tillen, gewichtheffen en golf.
 • Muisarm
  Deze blessure aan de arm-, nek-, pols- en/of schouderspieren wordt voornamelijk veroorzaakt door het overdadig gebruik van het toetsenbord en voornamelijk de computermuis.
 • Sms-duim of Game Boy-duim.
  Duimklachten veroorzaakt door het spelen met computerspelletjes met consoles of het veelvuldig sms’en.
 • WhatsApp-vinger
  Pijn in de vingertoppen en/of handen door veelvuldig gebruik van de smartphone.

Enkele adviezen om RSI te voorkomen

De behandeling van RSI is vaak een langdurig traject dat jaren kan duren. Daarom is het beter om te voorkomen dat RSI ontstaat. Een aantal tips hierbij:

 • Zorg voor een goede houding. Een ergonomische inrichting van de werkplek, waaronder een goede hoogte van het bureaublad, een goede kijkhoek naar een beeldscherm en ondersteuning van de polsen bij toetsenbordgebruik en een juiste stoelinstelling en ondersteuning van de voeten.
 • Zorg voor een afwisseling van werkzaamheden.
 • Pauzeer tijdig en werk niet door tijdens de pauzes.
 • Beperk het muisgebruik. Gebruik dus zo veel mogelijk het toetsenbord.
 • Doe spierversterkende oefeningen.
 • Beperk de werkdruk.
 • Maak gebruik van ergonomische hulpmiddelen.

Behandelen van RSI

Als je een tenniselleboog, golfersarm of een andere vorm van RSI hebt, kan fysiotherapie pijn reduceren, spierspanningen reduceren en advies op maat geven. Echter het is altijd de vraag of en hoe de aandoening verholpen kan worden. Sommigen klachten zijn goed te verhelpen, maar soms blijven klachten behouden. Hoe meer klachten je hebt en hoe langer je ermee rondloopt, hoe moeilijker het vaak is de klachten te verhelpen.

Als het nodig is, kun je in overleg met je huisarts besluiten om een spierverslapper of pijnstiller te slikken. Pas daar wel mee op omdat het geen genezende middelen zijn. Ook kunnen pijnstillers de kwaal verergeren doordat je geen pijnsignalen meer opmerkt.

Voor meer informatie of vragen over de behandeling van RSI, neem gerust contact op met Fysi-co.