Klachten door wielrennen?

Klachten door wielrennen behandeling Fysi-co WijchenHet is weer voorjaar en veel mensen gaan de (wielren)fiets op. Helaas heeft een groot deel van deze groep fietsers, naar schatting 85%, regelmatig te maken met blessures. Naast blessures door valpartijen, hebben wielrenners ook vaak te maken met overbelastingsblessures. Hier kun je vaak zelf wat aan doen. Een aantal veelvoorkomende blessures zijn:

  • Kniepijn
  • Pijn in de bovenrug, nek en schouders
  • Lage rugpijn

Kniepijn bij wielrennen

De meeste klachten aan de knie uiten zich rond de knieschijf of aan de buitenzijde van de knie. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de afstelling van de fiets (in het bijzonder de positie van het zadel) en overtraining (intensiteit en volume van de training). Een aanpassing van de hoogte en de voor-/achterwaartse positie van het zadel heeft invloed op de kniehoek tijdens het fietsen en de positie van de knie ten opzichte van de trapas. Hierdoor heeft dit ook invloed op de krachten die aankomen op de knie.  Door het zadel op de juiste manier af te stellen kunnen de krachten op de knie verminderd worden, waardoor er minder kans is op knieklachten. Lees hier meer over het zadel op de juiste manier afstellen.

Pijn in de rug en nek door wielrennen

Pijnklachten in de bovenrug, nek en schouders zijn ook veelvoorkomende klachten bij het wielrennen. Dit kan komen door druk op de zenuwen als gevolg van het langdurig aanspannen van de spieren. Naast het behandeling door een fysiotherapeut, kan ook een aanpassing van de afstand tussen het stuur en het zadel verlichting bieden.

Pijn de lage rug bij wielrennen

Veel wielrenners hebben last van de onderrug. Bijvoorbeeld door weinig bewegen van de rugspieren of een verkeerde houding op de fiets. Vaak kunnen corestability training of het trainen van het uithoudingsvermogen van de lagerugspieren, de oorzaak van deze blessure aanpakken.