Rugpijn na tuinieren?

Werken in de tuin is voor veel tuinieren3mensen erg ontspannend, maar is ook fysiek zwaar. Voornamelijk de rug heeft het tijdens deze werkzaamheden zwaar te verduren. Zo maak je bewegingen die je in het dagelijks leven niet snel maakt en ben je meer uren fysiek actief dan je gewend bent. Lees verder voor een aantal tips die direct in de tuin kunnen worden toegepast.

Tip 1: Gebruik de andere kant

Wanneer iemand rechtshandig is zal deze ook geneigd zijn om veel met rechts te doen. Probeer dat eens om te draaien en bijvoorbeeld met links te vegen of te harken. Vooral harken en vegen zijn zware bewegingen voor de rug, omdat het eenzijdig is. Als je het afwisselt dan belast je beide zijde evenveel en is de kans op overbelasting aan één zijde minder. In het begin is het misschien lastig om af te wisselen, maar oefening baart kunst.

Tip 2: Werkzaamheden afwisselen

Probeer werkzaamheden zoveel mogelijk af te wisselen. Als je bijvoorbeeld een hele tijd moet spitten, dan kan je dat ook afwisselen met harken of dingen planten. Dit zijn heel andere bewegingen en hierbij heb je een andere lichaamshouding.  Houd er ook rekening mee dat je niet meerdere werkzaamheden achter elkaar doet waarbij je voorover gebogen staat of waarbij je met een gedraaide rug werkt.

Tip 3: Niet bukken

Buk niet als je bijvoorbeeld onkruid gaat wieden, maar hurk en wissel af door op je knieën te zitten (met goede kniebeschermers). Ook als je even wat oppakt van de grond: door de knieën gaan en niet met gestrekte knieën bukken!

Tip 4: Anders tillen

Als je iets moet tillen: zorg dat iets op een verhoging ligt. Het is beter voor je rug om iets van 30 centimeter hoogte te tillen (of een halve meter), dan van de grond. Ook hier geldt: ga door je knieën, en houd het object dicht tegen je lichaam aan.

tuinieren4

Tip 5: Gebruik lange stelen

Gebruik lange stelen voor je spade, hark, cultivator en schop. Zeker als je zelf ook lang bent, is dit heel belangrijk. Vraag zeker om advies bij de speciaalzaak.

Tip 6: Kledingkeuze

Denk na over welke kleding je aantrekt tijdens het tuinieren. Zorg dat je genoeg kleren aanhoudt wanneer het nog koud is, zodat de spieren niet stijf worden. Maar zorg er ook voor dat je op tijd een laagje uit doet, zodat je niet oververhit raakt.

Tip 7: Warming-up

Loop een rondje door de tuin om te kijken hoe alles erbij staat en leg alvast wat spullen klaar waarmee je wilt gaan werken deze dag. Op die manier heb je meteen een warming-up en zijn de spieren al wat opgewarmd voor eventueel zwaar werk.

Tip 8: Train je rugspieren

Rondom je rug heb je een korset van spieren die de onverwachte en zware bewegingen van de rug corrigeert en vangt een deel van de belasting op. Het spierkorset is niet bij iedereen even sterk en het lange werken in de tuin kan zijn tol gaan eisen. Merk je dat je last hebt van je rug tijdens en/of na tuinieren, probeer tijdens het sporten dan eens extra aandacht aan je rug te besteden. Mocht je hier vragen over hebben of hulp bij willen dan kan je altijd jouw fysiotherapeut raadplegen.