De werking van spierbalsem

Verwarmende smeersels (spierbalsems) zouden dé oplossing zijn bij spierscheuren, krampen, stijve of vermoeide spieren, verrekkingen, verstuikingen en pees- en gewrichtsontstekingen. Veel mensen gebruiken ze dan ook voor het sporten om hun koude spieren op te warmen. Maar is het echt zo simpel?

Oppervlakkige werking

de werking van spierbalsem op spierenTalloze sporters gebruiken opwarmende smeersels, zoals bijvoorbeeld tijgerbalsem, omdat ze ervan overtuigd zijn dat die hun spieren opwarmen of hun pijnlijke gewrichten beschermen. De feiten spreken dat echter tegen. Deze producten werken namelijk slechts oppervlakkig: ze stimuleren alleen de bloedvaten in de huid. Uit studies komt naar voren dat warme smeersels zoals spierbalsem de kleine bloedvaatjes prikkelen in de huid. De bloedvaatjes zetten uit en daardoor wordt de huid warm en kleurt het rood. Het is onwaarschijnlijk dat de warmte dieper doordringt, want net onder de huid zitten vetlagen, en dat zijn uitstekende isolerende buffers.

Spierbalsem als afleiding

Wetenschappers en apothekers noemen die verwarmende smeersels ‘revulsieve producten’ of afleidende producten, om aan te geven dat ze vooral voor afleiding zorgen. Namelijk door bloed en aandacht weg te loodsen van het probleemgebied.

Spierbalsem en andere warme smeersels wekken een aangenaam warm gevoel op en sommige sporters houden van het typische geurtje. Dat alles kan helpen om de aandacht op een ander spoor te zetten en een prettig en verzorgend gevoel tijdens het sporten te ervaren. Het warme gevoel van de balsem overstemt voor een deel de eventuele pijn en geeft zo de indruk van beterschap. Dit brengt wel het risico met zich mee dat je daardoor heviger gaat sporten dan goed voor je is. Bovendien vraagt een spierscheur, verstuiking of een peesprobleem om een gepaste behandeling om erger te voorkomen.